Sorteer op

Inspiratie & Informatie

Tja, als je eenmaal verslaafd bent aan een hobby, betekent dat natuurlijk ook dat je 'productie maakt'. Ik heb al het een en ander weggegeven en verkocht, maar van een aantal creaties heb ik nog een foto. Deze deel ik hier graag in de hoop jullie te inspireren. 

Verder is het allicht leuk te kijken op mijn bord Stippen op pinterest, daar heb ik meer dan 600 creaties van handige knutselaars over de wereld verzameld. Heel veel verschillende stijlen en ideeën! 

  

Welke materialen & gereedschappen heb je nodig om te stippen?

Voor elke hobby geldt dat je met de juiste materialen de mooiste resultaten krijgt, ook hierbij!

Voor mijn eerste stip experiment heb ik een rondje door huis en de gereedschapskist gemaakt, op zoek naar mogelijke stipstokjes. Denk aan kontjes van potloden, spijkers, punaises, you name it. En ja, vrijwel alles werkt, maar voor  echt mooie ronde stippen kan je beter een beetje geld uitgeven aan ‘echte’ stipstokjes. Deze kunnen van hout zijn (mits goed scherp gezaagd), van acryl of met een metalen bolletje als uiteinde. Deze laatste stipstokjes komen oorspronkelijk uit de nail-art wereld, maar doen het ook prima om kleine Hippe Stippen te zetten. Klik voor onze stipstokjes hier.

Je kan stippen op wat je maar wilt, niet alleen porselein, maar natuurlijk ook op hout, MDF, glas, canvas, elpees, stenen die je buiten gevonden hebt, enzovoort. Als beginner maak je gerust wat foutjes en is het dus makkelijk te werken met een oppervlakte dat glad is. Denk aan glas of geglazuurd porselein. Dan kan je een foutje makkelijk wegpoetsen (weg krabben). Op een ruw oppervlakte zoals hout smeer je de verf uit en kan je deze niet zo makkelijk verwijderen. Verder is het goed om te beginnen op een vlak voorwerp, zoals een ontbijtbordje. Dat werkt makkelijker tijdens het stippen en ook het werken met sjablonen gaat dan goed. Ga je 3D werken zoals op vaasjes dan kan je vaak telkens maar een stukje doen en pas de volgende dag weer verder, iets meer geduld nodig dus… Ondertussen heb ik zelf de nodige oppervlaktes geprobeerd. Mijn volgende plan: mandala’s stippen op elpees.

Voor een mooi en blijvend stipwerk op porselein is het belangrijk goede porseleinverf te gebruiken, die je af kan bakken en daarmee fixeert. Dan toch nog wel liever een handsopje dan de vaatwasser als je zuinig bent op je kunstwerk. En ja, ik stip ook gerust met porselein verf op mdf, want dat heb ik dan toch staan. Dat maakt natuurlijk niet uit, al is acrylverf dan wel goedkoper. Belangrijk is dat de verf niet te dik moet zijn, maar kan uitvloeien in een rondje stip. Verf in tubes is meestal te dik, ga voor verf in flesjes / flacons. Klik voor onze porseleinverf hier.

Ik werk met 3 verschillende technieken om een patroon aan te brengen op mijn ondergrond.  De makkelijkste techniek is om een deel af te plakken met tape en binnen dat gebied te stippen. Je motoriek komt dan niet zo nauw en het is heerlijk verstand op nul stippen. Ook wel eens lekker! Voorbeelden met deze techniek zijn foto 1 en foto 5 (eerste etagère).

Iets moeilijker , maar nog steeds goed te doen, is werken met sjablonen. Deze kan je in elke gewenste vorm uitprinten en uitknippen en je stipt dan de omtrek van het sjabloon. Vervolgens kies je of je de binnenkant, buitenkant of allebei vol stipt. Voorbeeld met deze techniek is foto 3.

En als je echt voor een uitdaging gaat, dan is mandala stippen echt jouw ding! Probeer vooral niet een voorbeeld te kopiëren, want dat lukt vaak niet en kan frustrerend zijn. Het plezier zit hem juist in het opbouwen van de mandala in de kleuren en de stijl die jij leuk vindt. Met deze techniek zijn symmetrie en mooie ronde stippen erg belangrijk, dus vandaar dat het meer concentratie vraagt. Deze techniek kan ik niet zonder de mandala sjablonen. Hiermee kan je wat houvast uitzetten, waardoor het makkelijker is symmetrisch te werken. Voorbeelden zijn foto 2, 4, 6 en 9.  

In de knutselwinkel zijn 2 verschillende starterspakketten Hippe Stippen te koop, een pakket met 4 petit-four / theezakbordjes met figuursjablonen en een pakket met 2 ontbijtbordjes met mandala sjablonen. Klik hier. Daarnaast is er nog een gaaf knutselpakket voor een kinderfeestje, al mag je je daar als volwassene ook op uitleven natuurlijk! Bij alle pakketten ontvang je nog wat meer tips&trics om goed van start te kunnen.

© 2020 - 2024 de knutselwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel